Aanpassingen aan politiecodex door ‘nieuwe Gas-wet’ - De Wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties van 24 juni 2013, kortweg ‘nieuwe GAS–wet’ genaamd, werd na een maatschappelijk en uitgebreid politiek debat goedgekeurd. De nieuwe GAS-wet zal in werking treden op 1 januari 2014, net als de wijzigingen en de aanpassing van het GAS-reglement. Elke gemeente kan zelf bepalen welke aspecten uit de nieuwe wet ze al dan niet wil overnemen.

Zo is de verlaging van de leeftijdsgrens tot 14 jaar een mogelijkheid maar geen verplichting. Daarnaast bevat de wet nieuwigheden die gemeenten verplichten de procedure nog strikter toe te passen. Aan de overtreder wordt meer rechtsbescherming geboden.

De politiecodex werd naar aanleiding van de nieuwe wet en het maatschappelijk debat herbekeken in een werkgroep. Dit resulteerde in een aantal voorstellen tot wijziging. De voorstellen werden voorgelegd aan de adviesraden.

De gemeenteraad besliste om de minimumleeftijd te behouden op 16 jaar. Wat wel wijzigt, vind je terug op www.geel.be onder ‘veiligheid en preventie’. Het betreft onder andere een wijziging van het sluitingsuur, nieuwe regeling voor het aanplakken van affiches, verbod op wilde dieren in circussen, verhoging van de geldboetes tot maximaal 350 euro en de mogelijkheid om een gemeenschapsdienst op te leggen in plaats van een geldboete.

Themawandelingen gebundeld in ‘Op stap met de gids’

De maandelijkse themawandelingen die de Geelse gidsenbond in 2014 organiseert, werden in een overzichtelijke kalender gebundeld. De kalender die de titel ‘Op stap met de gids’ heeft gekregen, is vanaf nu verkrijgbaar bij Toerisme Geel. Elke wandeling duurt zo’n twee uur, wordt begeleid door de Geelse stadsgidsen en is opgebouwd rond een bepaald thema. Zo komen onder andere de Geelse kunstwerken aan bod, wordt een volledige wandeling aan de sterke vrouwen uit de Geelse geschiedenis gewijd en kan je zelfs de liefde van je leven tegenkomen tijdens de Lievekenswandeling.

Avonturiers kunnen met de gids mee op schattenjacht en speciaal voor kinderen is er de jaarlijkse Stabbelwandeling. Op zondag 5 januari staat de eerste themawandeling op het programma: een wandeling in de St.-Dimpnakerk die toepasselijke titel ‘Geheiligd zij Uw naam’ meekreeg. Je zal ondergedompeld worden in het wereldje van heiligen, verwonderlijke gebeurtenissen en legenden.

De kalender ‘Op stap met de gids’ met het volledige aanbod aan themawandelingen in 2014 is terug te vinden op www.geel.be onder de rubriek Toerisme - folders, brochures. Wie graag een papieren versie ontvangt kan die aanvragen bij Toerisme Geel.